Birgit Niva 2018-05-23T07:56:30+02:00

Birgit Niva

Mobil 070-258 59 10

E-post birgit@nivagarden.se

Nivagården
Korpikylä 224
953 93 Karungi

Se karta

Välkommen till min gård

I och med att jag tog över min hemgård för trettisex år sedan får jag möjlighet att förvalta den på bästa sätt. Det är jag som sköter stuguthyrningen och de vardagliga sysslorna här på gården. Vid behov så tar jag in hjälp utifrån.

Turism på Nivagården

Något av det bästa jag gjort är när jag byggde Esters Hus. Den gav mig möjlighet att erbjuda fler chansen att uppleva livet i Tornedalen. Under åren har  gäster berikat mig och min familjs liv. Att få möta och lära känna så många och fina människor är en stor glädje. Det är också alltid lika trevligt när mina språkkunskaper i engelska, finska, franska och tyska kommer till nytta.

Att få bo intill en älv som dessutom är en gränsälv till landet Finland är också speciellt. Älven är 1 km bred men gränsen går där vattnet är som djupast i älven och kungsfåran som gränsen kallas går alldeles intill Nivagården!

Den tornedalska gästfriheten

Det är något jag haft med mig från min uppväxt och mitt hem. Den tornedalska gästfriheten handlar om att gästerna ska känna sig välkomna. Som värdinna ska jag göra allt för att gästerna ska känna att de får en så bra upplevelse som möjligt. Med uthyrningen av boendet så får jag också möjlighet att visa upp en bit av det vackra Tornedalen.

Nivagårdens historia och framtid

Gården har funnits i familjen i 400 år och gården har även tidigare gått vidare i kvinnoled. Vid 1850-talet fanns tre kringbyggda gårdar här på platsen. Två av gårdarna flyttades vid laga skiftet till andra delar av byn. Vår gård blev som tur var kvar här vid älven.

Jag brukar ha en berättarstund för intresserade gäster där jag försöker ge liv åt mina förfäders arbete, liv och glädje här på gården.

Två av husen på gården har fått namn efter mina föräldrar, Kalles Hus och Esters Hus. Det känns bra att föräldrarna blir ihågkomna även på ett synligt sätt.

En hållbar utveckling på Nivagården

Min önskan med gården är att förvalta och utveckla den med gårdens förutsättningar. Min tid här på gården är så kort i det långa perspektivet. Jag vill att även de som kommer efter mig ska kunna bruka gården, jorden och skogen på ett hållbart sätt. Min vision är att när nästa generation tar vid så ska gården vara ännu bättre än vid tillträdet. Välkommen till mitt lilla paradis och känn dig som hemma!